Nieuws

ISO37500 “Guidance on Outsourcing”

Op 18 december 2014 waren een tiental NBCM leden en belangstellenden deelnemer bij de bijeenkomst over de nieuwe internationale richtlijn (ISO37500) voor het managen van uitbestedingen. Ze waren te gast bij pensioenverwerker PGGM in Zeist. ISO 37500 ‘Guidance on Outsourcing’ geeft een leidraad waarin ‘best practices’ rond uitbesteding zijn gecombineerd, zodat daar meeste gewenste effecten uit voortkomen en de meest voorkomende valkuilen vermeden worden.

De deelnemers kregen een bijzonder interessante en goed gepresenteerde inleiding van Peter Bannink, die zelf jarenlang als internationaal projectleider sturing gaf aan de totstandkoming van ISO 37500 richtlijn.
Peter gaf een volledige en duidelijke inzage in de onderwerpen van de richtlijn maar ook een boeiende inkijk in hoe de richtlijn tot stand is gebracht, hoe het spel bij een dergelijke internationale ontwikkeling gaat; welk land voor een bepaald onderwerp is en welk land juist weer tegen en hoe je in die dynamiek uiteindelijk tot een bruikbaar compromis komt. Opvallend is dat er bij de richtlijn naast de ‘harde’ proceskant ook aandacht is voor de ‘zachte’ relatiekant van een uitbesteding.

Peter legde de toepassing van de richtlijn toe uit aan de hand van de casus bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW is het 2e pensioenfonds van Nederland en besteedt meer dan € 150 miljard aan activa bij 350 externe vermogensbeheerders) en kon daarbij meteen de praktische invulling aangeven.

Al met al een zeer geslaagd NBCM evenement; zo blijkt ook uit de onderstaande ‘quotes’ van de deelnemers:

“ …… bijzonder geslaagd. Een interessant onderwerp dat boeiend werd gepresenteerd …”
“ …… boeiende inkijk in de betekenis en totstandkoming van een voor ons vak zeer relevante ISO standaard …”

Namens de NBCM wil ik bij dezen de initiatiefnemer Vincent Brouwer, spreker Peter Bannink en gastheer PGGM bedanken voor hun bijdrages en de gastvrijheid.

De presentatie is beschikbaar op WWW.NBCM.NL (onder mijn NBCM).

Henk de Olde, bestuurslid NBCM

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de NBCM nieuwsbrief. Blijf op de hoogte van de laatste updates.